Vijf interessante feiten over Las Vegas die jij NIET weet

Top 5 gok weetjes

Als ik je vertel dat er in Las Vegas wordt gegokt, dan is dat niets nieuws. Als ik je vertel dat Las Vegas een toeristische trekpleister is met meer dan 43 miljoen toeristen, is dat ook niet echt schokkend. Maar wees voorbereid, want de stad met de bijnaam Sin City heeft interessante feiten waarvan jij van je stoel valt.

Dit zijn overigens feiten die niets met gokken te maken hebben. Dat je het alvast weet 😉

1. Las Vegas is duizenden jaren bewoond door Indianen

De eerste niet-indiaan die ooit voet zette op het land wat vandaag de dag Las Vegas heet was de Mexicaanse Raphael Rivera. Dit gebeurde in 1829 toen hij voor een handelsmissie op weg was naar Los Angeles. Daarvoor hebben  er voor 10 duizenden jaren Indiaanse stammen gewoond.

2. Las Vegas betekent letterlijk ‘de weilanden’.

Toen de handelskaravaan met Raphael Rivera het gebied ‘ontdekte’ was het Las Vegas vallei rijk aan waterbronnen met veel groene weilanden. Zij noemde het gebied Las Vegas omdat dat het Spaanse woord is voor “de weilanden”.

3. Las Vegas was vroeger grondgebied van Mexico

Amerika en Mexico hebben een tweejarige oorlog (1846-1848) gevoerd. De Amerikanen zijn hier als winnaar uit de bus gekomen. Het gevolg voor de Mexicanen was dat zij meer dan 1.300.000 vierkante kilometers aan grondgebied verloren. Las Vegas was door deze overwinning in één klap Amerikaans grondgebied.

4. Gokken in Las Vegas was tot 1931 strikt verboden

Het is bijna niet voor te stellen dat in de huidige gok hoofdstad van de wereld een verbod was op gokken. Klinkt als een broodje aap verhaal, is het niet! Gokken was in Las Vegas altijd verboden tot de crisis van de jaren 30; in Amerika de ‘Grote Depressie’ genoemd.

In die jaren begonnen de mijnen van Nevada in verval te raken, als reactie daarop verhuisde veel mensen uit Nevada. Om de huidige bevolking te behouden en te kunnen voorzien van werk had de staat Nevada een nieuwe bron van inkomsten nodig. En daarom werd gokken in 1931 gelegaliseerd.

5. Las Vegas is de echtscheiding hoofdstad van Amerika

Veel mensen kennen Las Vegas als een stad waar je kan laten trouwen door een nep Elvis Presley. Zelfs bekende popidolen en acteurs geven elkaar aan de lopende band het ja-woord in ‘Sin City’. Buiten dat vinden ook veel koppels het leuk om in Las Vegas te hertrouwen om hun vastgeroeste relatie nieuwe impuls te geven.

Wat veel minder bekend is, is dat de staat Nevada in 1931 niet alleen gokken gelegaliseerd had om meer inkomen te genereren maar ook hadden zij als enige staat van Amerika een versoepelde regeling om met je partner te scheiden.

Nou ja versoepelde regeling, technische gezien moest je een reden opgeven om te scheiden. De reden werd alleen nooit gecontroleerd. De enige harde eis die er is, is dat je minimaal zes weken in de staat Nevada moet wonen. Daarna kan je gewoon officieel uit elkaar en ben je vogelvrij.

De laatste decennia hebben veel Amerikaanse staten hun echtscheidingsregels versoepelt waardoor mensen die willen scheiden dat gewoon in hun eigen staat doen en daarvoor niet meer speciaal naar Nevada komen.

One Response to “Vijf interessante feiten over Las Vegas die jij NIET weet”

Geef een reactie